Stopper bombe-kjemikalier

Stopper bombe-kjemikalier

Ved flere terroraksjoner i Europa er det brukt kjemikalier kjøpt på nett. DSB, Tolldirektoratet og KRIPOS går nå sammen for å stoppe innførselen kjemikalier som kan benyttes til bomber og terror.

Det er ikke lenger lovlig for privatpersoner i Norge å kjøpe visse kjemikalier som kan benyttes til terrorformål. Regelverket fra DSB skal gjøre det vanskeligere å få tak i disse stoffene fra norske forhandlere. Nå skal kjemikalier kjøpt på nett i utlandet stoppes.

Nå satser DSB og Tolletaten på å stoppe ulovlig innførsel av kjemikalier fra utlandet. I mange år har det vært en økning i kjøp av kjemikalier på nett, og Tolletaten har ansvar for å kontrollere varer som krysser landegrenser.

Det kan være tidkrevende å identifisere de ulike kjemikaliene. Til hjelp for å identifisere de ulike kjemikaliene benytter Tolletaten direktevisende utstyr som kan identifisere over 10 000 forskjellige stoffer. Ulovlige stoffer som stoppes på grensen skal meldes KRIPOS. Flere personer har i år fått besøk av politiet fordi de har bestilt kjemikalier på nettet.

Disse apparatene kan identifisere 10.000 forskjellige stoffer og kan være et godt verktøy for å finne bombekjemikalier. Foto: DSB.
Disse apparatene kan identifisere 10.000 forskjellige stoffer og kan være et godt verktøy for å finne bombekjemikalier. Foto: DSB.

– Noen av disse stoffene blir bestilt av blant andre hobbykjemikere for å lage for eksempel ulovlig fyrverkeri. Men med det trusselbilde vi har i dag er det viktig å være på vakt også mot andre intensjoner. Etatene har gjennom arbeidet sitt avdekt kjemikalier som trolig var ment til å lage hjemmelagde bomber, sier tolldirektør Eivind Kloster-Jensen til NRK.

Høyere beredskap

Selv om systemet i Norge er strammet kraftig inn for innførsel, salg og bruk av kjemikalier etter bomben i regjeringskvartalet i Oslo, så kan ikke DSB garantere at alt blir stoppet.

– Vi kan ikke si at det samme ikke kan skje igjen, men beredskapen er betydelig høyere, sier direktøren i DSB, Cecilie Daae til NRK.

Bomben i regjeringskvartalet 22. juli 2011 hadde kjemikalier kjøpt på nett fra Polen.

DSB, Tolletaten og Politiet samarbeider også tett med nasjonale og internasjonale kontrollmyndigheter i kampen mot terror.