82.000 evakuert i California

San Bernadino brannen, California USA.

San Bernadino brannen, California USA. (Foto: Bigstock)

Myndighetene har evakuert 82.000 mennesker etter en skogbrann, den sprer seg raskt og over 34.000 bygninger er truet. Hvor mange bygninger som er gått tapt, er usikkert.

Brannen i Cajon Pass, 100 kilometer øst for Los Angeles i delstaten California i USA, har spredd seg raskt. Arealet i brann er nå over 73 kvadratkilometer, som er areal tilsvarende Haugesund eller Rygge kommune.

Det er erklært unntakstilstand, og det mobiliseres nå for å slokke brannen som er i et fjellpass mellom San Bernardino-fjellene og San Gabriel-fjellene, skriver AP.

 Sprer seg raskt

– Det er en brann som sprer seg veldig raskt. Den har vind bak seg, sier talskvinne Lyn Sieliet i U.S. Forest Service, som har for skogbruk og forvaltning all nasjonal skog.

Brannen ble oppdaget rundt klokken 17.30 norsk tid tirsdag og spredte seg raskt. Årsaken til brannen er så langt ikke kjent.

Cajon Pass, California, USA. (Foto: Shutterstock)

Eric Sherwin i San Bernardino brannvesen sier til Associated Press (AP) at selv erfarne folk er overrasket over den svimlende hastigheten brannen har spredd seg med.

Det verste i vente

Brannen er den siste i en serie av destruktive skogbranner som har oppstått i California, som opplever sitt femte år med tørke. Brannene i år har så langt krevd hundrevis av boliger og drept åtte mennesker. Myndighetene i California advarer med at det verste kan være i vente fordi sydlige California tradisjonelle brann-sesongen starter på høsten når de varme Santa Ana vindene vanligvis ankommer, skriver Los Angeles Times.