Redningshelikopter avdukes

Det første ferdige eksemplaret av Norges nye redningshelikopter

Det første ferdige eksemplaret av Norges nye redningshelikopter. (Foto: Agusta Westland)

Norges nye redningshelikopter ble avduket denne uken. Det første av de nye helikoptrene leveres i mars 2017, og det siste i 2020. Da vil den siste Sea King bli faset ut.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) avduket det første av de nye, norske redningshelikopterne  i England denne uken. Helikopteret som skal erstatte Sea King, får vesentlig bedre rekkevidde og høyere hastighet.

– Avdukingen markerer en oppnådd milepæl. Våre to første redningshelikoptere er ferdig utviklet og produsert, og klare for testing. Maskinen blir en helt avgjørende ressurs i norsk redningstjeneste, sier statsråd Anundsen.  

Større kapasitet

I tillegg til økt hastighet og rekkevidde, har helikoptrene større plass til nødstedte, og er velegnet til medisinsk behandling. Moderne navigasjons- og søkeutstyr gjør helikoptrene mer egnet enn Sea King til å søke raskere og mer effektivt etter mennesker . Det vil gi større trygghet for folk på sjøen, langs kysten, og i avsidesliggende områder over hele landet.

De nye redningshelikoptrene AW101 erstatter arbeidshesten Sea King, som har vært et symbol på sikkerhet langs norskekysten i to generasjoner.  Men Sea King-flåten nærmer seg  slutten på sin levetid.

Anders Anundsen og en av pilotene ombord i et av de to nye redningshelikopterne
Anders Anundsen og en av pilotene ombord i et av de to nye redningshelikopterne.

Det skal fram mot 2020 leveres i alt 16 helikoptere, med tilhørende reservedeler og utstyr, samt opplæring og treningshjelpemidler. I tillegg kommer en driftskontrakt som løper i 15 år etter at siste helikopter er levert. Helikopterkontrakten er omfattende, og samarbeidet med Leonardo Helicopters har bidratt til at Norge  får et av de fremste redningshelikoptrene i Europa, med en banebrytende radarateknologi. 

Den siste Sea Kingen tas ut av drift ut i 2020.

Nye redningshelikoptre

  • Justis- og beredskapsdepartementet inngikk i desember 2013 avtale med AgustaWestland om leveranse av nye redningshelikopter.
  • Leveransen omfatter 16 nye redningshelikoptre av typen AW101-612 med opsjon på ytterligere 6 helikoptre.
  • Samlet investeringskostnad på 6,25 milliarder kroner.
  • Prosjektet omfatter også oppgradering av de seks redningshelikopterbasene Banak, Bodø, Ørland, Florø, Sola og Rygge samt landingsplasser ved flere av landets sykehus.